Dacă ar exista consens de voință în ceea ce privește umanizarea dreptului penal, cred că ar trebui acționat pe multiple planuri. Degeaba pui în norma penală prevederi în deplină conformitate cu principiile fundamentale ale Convenției Europene pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale, dacă lași aplicarea acestor norme în sarcina unor oameni de tinichea – Cyborgi din Ministerul Public și Androizi din Ministerul Justiției. Aceștia, prin însăși deviza profesiei lor „Fiat Iustitia et pereat mundus”, prin însăși filiera educațională prin care sunt … „manufacturați”, sunt așa un fel de roboței cu măruntaie metalizate la care cea mai mare temperatură „afectivă” cred că o are bateria Lithium-ion ce le asigură memoria de lucru și BIOS-ul.
Ca să se ajungă la un standard umanitar al normei și procesului penal, trebuie lucrat din greu atât la curriculum, cât și la mintea androizilor și cyborgilor. Adicătelea, din programa oricărei facultăți de drept OBLIGATORIU să facă parte cursuri serioase de psihologie, de pedagogie, de sociologie, de filozofie, et caetera.
Abia în momentul în care produsele filierei formative a promotorilor instituționali ai actului de justiție vor fi în strictă rezonanță cu realitățile, necesitățile și aspirațiile sociale, abia atunci ne vom putea mândri că avem un sistem penal de modernitatea secolului XXI.
Ceea ce este acum este doar varianta arhetipală a Conciliilor inchizitoriale ale lui Thomas de Torquemada, upgradate puțintel prin parcursul istoric către tribunalele revoluționare franceze, prin tribunalele proletare sovietice, către tribunalele rasiale naziste și prin tribunalele asesorilor populari ce-i țineau isonul vestitului Al. Voitin-Voitinovici. Ce avem acum este „ejusdem farinae”, adicătelea un sistem penal extinctiv.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu