Moto: "În numele sfântului / Taci, s-auzi cum latră / Căţelul pământului / Sub crucea de piatră."

Nimeni nu poate spune altui om ce este adevărat. Adevăr e tot ceea ce există în jurul nostru. Dar fiecare trebuie să-l descopere în felul său propriu.

(Maximus - personaj din romanul „Iulian” de Gore Vidal)

Disclaimer

Dragii mei "prieteni" fanatici, psihopaţi şi intoleranţi, sclavi ai prejudecăţilor, beneficiari ai impresionantului IQ egal cu numărul de aur, Proprietari în drept ai Pietrei Filosofale, Ctitori ai Pietrei Unghiulare, Păstrătorii Tainei Cuvântului Incipient şi Deţinători ai Adevărului Absolut, pentru preacu(r)vioşeniile voastre, această admirabilă echipă de la Google, buni cunoscători ai structurii psihopatologice a unei comunităţi, cu anticipaţie au prevăzut în bara de unelte butonul "URMĂTORUL BLOG".

Vă rog să nu vă sfiiţi în a-l utiliza!


Pagini

sâmbătă, 19 mai 2018

luni, 14 mai 2018

„Da, aşa, dacă e GREVĂ, adică dacă o cer interesele BINOMULUI, fie.” „Dar cel puţin s-o ştim şi noi!”


Mey, magistrații melcilor cu clanța mare de la Chietroiul Nemțesc sau de la Asociația Juzilor Teleolteni și Transdoljeni, fie și GREVĂ dacă vă mâncă bustul. Dar înainte de grevă, ar face bine organizatorii să citească Rezoluția Inspecției Judiciare nr. 521/IJ/258/DIJ/2018 care soluționează prin clasare plângerea mea penală, îndreptată împotriva magistraților suceveni care au protestat în decembrie 2017 pe treptele Palatului de Justiție din Suceava.

Plângerea inițială, fundamentată pe art. 218, alin. (4) din Legea dialogului Social nr. 62/2011, a fost adresată PÎCCJ. Acesta și-a șters kurul cu plângerea mea și a redirecționat-o către IJ. IJ – Sindicat informal al Magistraților, cunoscut sub titulatura peiorativă - „Cooperativa Nufărul”, evident că a clasat plângerea penală transformată în sesizare administrativă. Însă, postez pe blogul personal scanarea respectivei Rezoluții, care surprinde câteva aspect esențiale ce au permis mușamalizarea acestui exercițiu de interferență a puterii judecătorești în sfera competențelor puterii legiuitoare.
Așadar, ca o idee generală, clasarea plângerii a fost fundamentată pe faptul că magiștrii melcilor de la CA Suceava nu au exprimat nici un fel de opinii politice, nu au manifestat verbal, nu au afișat pancarte și nici nu au întrerupt activitatea instanțelor.
Referințe concrete în pagina 6 a Rezoluției – fragmentele subliniate:


„În calitate de cetățeni, magistrații își pot exprima toate drepturile pe care legea li le conferă, dar în calitate de magistrați au restricțiile pe care le prevede Constituția și pe care le prevăd legile speciale.
Modul în care s-au desfășurat acțiunile magistraților din raza Curții de Apel Suceava, așa cum au fost prezentate în media locală, nu constituie grevă sau manifestări politice, astfel că nu se poate reține că aceștia ar fi încălcat dispozițiile privind interdicțiile prevăzute de lege […]
„Activitățile descrise de petent nu au avut drept consecință oprirea activității instanțelor, au fost manifestări tăcute, prin care nu s-a afectat imaginea sau prestigiul justiției, participanții respectând obligația de rezervă sau de discreție privind exprimarea în public a convingerilor proprii.”

Așadar, cam acesta este silogismul argumentativ prin care Cooperativa Nufărul mi-a trântit plângerea penală redirecționată de PÎCCJ. Aș fi putut s-o contest pe cale legală și-n termen legal, fiind deja familiarizat cu modul și procedura de contestare a Rezoluțiilor IJ la Curtea de Apel București, Secția a VIII-a contencios. N-am făcut-o dintr-un motiv suficient de puternic: din înălțimea aseptică a turnulețului meu de fildeș, nu mă mai interesează absolut nimic din ce se întâmplă pe Planeta Maimuțelor sfertodocte și agramate. De ce oare m-ar interesa un amănunt gregar și insignifiant, petrecut în lumea imundă a maimuțoilor de bombardament judiciar?
Însă, scopul acestei postări este unul în sprijinul magistraților ce se frăsuiesc s-o pună de-o grevă. Cetiți, domnilor juzi ai melcilor, rezoluția IJ scanată și deslușiți limitele maximale la care Cooperativa Nufărul vă mai poate albi potlogăriile. Limitele sunt trasate de protest public tăcut, nepolitizat, fără declarații, fără scandări, pancarte și fără a se întrerupe activitatea instanțelor!
În oricare alte circumstanțe faptice, nu văd cum s-ar mai putea albi budigăile magiștrilor mânjite cu substanță maronie de inspirație #rezistcâtținegrevasănumerglabudă.

Căci, în ultimul rând, se poate prezuma o altă ipoteză: dacă pe mine NU MĂ MAI INTERESEAZĂ LUMEA GUNOAIELOR, A ZDRENȚELOR, A SECĂTURILOR, CANALIILOR, LICHELELOR, JAPIȚELOR, GOLANILOR ȘI HULIGANILOR din „Systemul Național de Justiție Ocult-protocolară”, s-ar putea ca din ansamblul celor 19 milioane de români să se găsească un „alt nebun” care să pună mâna pe pix și să formuleze plângere penală împotriva greviștilor!

Concluzia vine de la Caragiale: 
Grevă fie, dacă o cer interesele systemului ticăloșiei judiciare, dar măcar s-o știm și noi, pülimea plătitoare a salariilor onctuoase ale greviștilor PENALI!

AM ZIS!








joi, 10 mai 2018

Die Aufseherinnen oder die Rumänische KZ-Wächter


 Evreika! Ai gotcia!
Ingătă-le pe cele doo vlăstare ale lui Baphomet-săcuristul! Nu-i așă că samănă? Una mai blonduță la creeraș, concentrându-și sociopatia nevropată în bastonul de cauciuc plesnit în podul palmei, iar alta mai morenă, mai purisancă, cu circumvoluțiuni doar în buclele părului, ce-și disimulează gravele tulburări psiho-paranoide îndărăptul unei priviri aparent plictisite. Iacată-le pe alinutza și pe hajnala, semnatarele unui mai mult decât ocult protocol de colaborare dintre CSM și SRI-GEheime STAaatsPOlizei.
 
 

miercuri, 9 mai 2018

ULTIMA postare despre ȘANDRAMAUA ÎMPUȚITĂ RROMÂNICA



Mey, să-i explice careva la Plăvanul acesta neo-nazist că LUMEA se kakă pe războiul lui absurd deghizat în „luptă anticorupție”.
Să facă careva dintre consilierii lui cei iNbecili un exercițiu de elocință și să-l lămurească asupra rupturii uriașe ce se întinde între interesele lui personale sau de grup oligarhic și nevoile și aspirațiile elementare ale Oamenilor.
Lumea nu l-a votat ca să pună pe masă umbră de hrană, asociată cu vuvuzelele propagandist-ideologice ale defilărilor în cătușe.
LUMEA NU SE HRĂNEȘTE ȘI NU-ȘI HRĂNEȘTE PLOZII CU IMAGINEA VESTALEI LUI BAPHOMET DE LA DNA!
Lumea, în fapt, ar avea FOARTE PUȚINE NECESITĂȚI.
Pe oameni NU-I INTERESEAZĂ CINE FURĂ ACELE ZECI ȘI SUTE DE MILIOANE DE EURO din varii surse – bugetare sau comunitare. Căci oamenii, în înțelepciunea lor cutumiară, ȘTIU că dacă nu-i fură pesediștii lui Dragnea, atunci îi fură peneliștii lui Iohannis. Sau dacă nu-s prezenți la furtișag nici unii dintre acești HOȚI STATALI, atunci s-o găsi vreun ALDE-ist, UDMR-ist, USR-ist… care să bage vastul în resursa Țării.
Deci să fie axiomă că pe Oameni îi doare Φcs în Πcs despre șobolăneala oligarhică, despre paradeala datului la țurloaie, promovată de șobolanii oligarhici transpartinici.
KĂKATUL ACESTA de luptă anticorupție NU ȚINE NICI DE FOAME și NICI DE CALD.
Și nu în ultimul rând, lumea a cam obosit ca de 28 de ani să li se servească aceleași și aceleași gulgute populiste, îndărăptul cărora unii șobolani pohticioși, dintr-un segment pseudo-politic, se contrează la alți guzgani rozalii, sătui și plini de osânză, din alt spectru pseudo-politic. Iar în acest timp viața oamenilor se scurge inutil, în ghiorțăit disarmonic de mațe, hrănite doar cu răbdări prăjite și circ dizgrațios în zăngănit de cătușe.

Până și străbunii romani aveau buna-cuviință ca atunci când se oficiau jocuri și circăială, să azvârle cu pâine în capul cetățenilor prezenți în arenă.
Dar asta era valabil în Roma antică. În Satrapia Rromânească ajunsă Raia americănească cu statut de Colonie Penitenciară și Experimentală, cetățenilor li se oferă doar CIRC FĂRĂ PÂINE.
Alături de acest necomestibil și grotesc spectacol, oamenilor li se oferă, cu gratuitate și din abundență, multă botniță, multă represiune, multă intimidare, multă pușcărie.
ASTA E CEEA CE A ÎNȚELES VITA ASTA DE IOHANNIS CĂ AȘTEAPTĂ LUMEA DE LA ORGANIZAREA STATALĂ. Mult circ ieftin, multă suferință, multă mizerie, mult frig, multă foame, multă botniță și multă pușcărie!
***
„Ușor conduci pe un netot
Dar mai ușor pe cel cuminte.
Pe-un semidoct, nici tu, Părinte,
Nici zeii cerului nu pot!”  – glăsuia sentențios poetul.

Însă, în pofida celor postulate de bard, ar trebui ca cineva să-și asume sisifica muncă de a-l convinge pe PLĂVANUL semidoct că SOCIETATEA ROMÂNEASCĂ nu înseamnă Lulutza lui, Coldea lui, securiștii lui, milițienii lui sau porcușorii lui.
Societatea românească, cea care are așteptări și aspirații de o valoare extrem de redusă, nu înseamnă nici Stăpânii lui de Sclavi, cu șorțuleț și colan masonic de la Briusel, Uașinton, Parij, Berlin sau de la mama draaqului.

Societatea românească înseamnă oameni simpli, care se mulțumesc cu EXTREM DE PUȚIN: oleacă de job, oleacă de salariu, oleacă de hrană, oleacă de îmbrăcăminte, oleacă de Logan sau VW second-hand, oleacă de locuință, oleacă de papuci și colțuni în picioarele copiilor, oleacă de căldură în casă, oleacă de medicamente.
Oamenii nu au aspirații megalomanice, de tip faraonic, e.g. să-și ridice imperii imobiliare din banii de meditații, sau să viziteze mapamondul în toată roza vânturilor, însă pe banii pülimii.
Lumea nu are nevoie nici de zecile și sutele de milioane de euro și dolari, mânărite an de an, lună de lună, zi de zi și ceas de ceas de Harpagonii ce uzurpă inutil înaltele scaune ale demnității statale.
Lumea nu are nevoie nici de miliardele de euro sau dolari, date haraci către tot felul de Înalte Porți, deghizate în construcții de autostrăzi fantomă, de achiziții de sisteme EADS, de fregate ruginituri, de jetfightere obsolete  sau rachete interceptoare putregaiuri.

Lumea are nevoie de foarte puțin pentru a fi mulțumită.
Iar unul din lucrurile ce și le doresc Oamenii este LINIȘTEA. Să fie odată pentru totdeauna liniște în țară ca să poată face celelalte lucruri mărunte.
Dar pentru asta trebuie să priceapă și Plăvanul Semidoct, Slugă cutumiară a alogenilor și liftelor dușmani ai Țării, că SPECTACOLUL DEZAGREABIL AL REGIMULUI TOTALITAR DE RIT NEO-NAZIST TREBUIE SĂ ÎNCETEZE.

Iohannis trebuie să priceapă că nu a fost votat de lume ca să le ofere doar cătușe pe felia de pâine morganatică. Oamenii au votat sperând la un trai cât de cât acceptabil. Dar să fie un trai în Liniște.
Măi Iohannis, măi Iago - fecior de lele nebună, bastard al intrigii și vlăstar ipocrit al dezbinării, ia-ți spectacolul de lumini, umbre, iluzii și megafoane, cătușe și zdrăngăneli, adună-ți trupa de circari și LASĂ-NE DRAAQULUI ÎN DUREREA ȘI AMARUL NOSTRU!
Du-te la naiba cu „anticorupția” ta!
DĂ PÂNE LA CETĂȚENI ȘI PUNE CAPĂT CIRCULUI!
FĂ LINIȘTE ÎN ȚARĂ, Secătură năimită!


=========================

respectiv 

Buey, nu mai lătrați aiurea nici unii, nici alții din facțiunile aparent divergente, aparținătoare Systemului Infracțional Organizat al Justiției de Paradeală Protocolară! La fel de adevărat e că degeaba latră și jurnaliștii, postacii sau trolii căci... NU SE VA SCHIMBA NIMIC ÎN ROEMENICA SATRAPICĂ - RAIA AMERICĂNEASCĂ AVÂND STATUT DE COLONIE PENITENCIARĂ ȘI EXPERIMENTALĂ! Nu se va schimba nimic din actualul status-quo al autocrației represive de rit neo-nazist întrucât NIMENI NU ARE DORINȚA ȘI VOINȚA DE A SCHIMBA CEVA. În spatele acestor fățarnice și ipocrite luări de poziții, a acestor bombastice și sforăitoare declarații despre ceea ce este sintetizat sub forma Valorilor Codului de la Bangalore, nu se află nimic altceva decât dorința de  A CONSERVA ȘI DE A ACAPARA BUTOANELE ȘI PÂRGHIILE DE ACȚIUNE ALE SYSTEMULUI NEO-NAZIST WALLACH. Actualmente butoanele sunt în posesia temporară a peneleilor Plăvanului bavarez, asociați cu paraditorii Luluței și cu neo-securiștii lui Florian Zdrăngănel. Alți pohticioși - cei de la PSD, voiesc să le zmulgă „posesorilor” din mânuri comanda și acțiunea butoanelor și a pârghiilor ce comandă Einsatzkommandourile și Sturmabteilungurile paraditorilor de rit  protocolar. Însă, SĂ FIE CLAR că DOAR ATÂT REPREZINTĂ DEZIDERATUL DE ACȚIUNE: transferarea prin rapt și uzurpare a comenzii butoanelor. În rest, să fie clar pentru tot natul, de la cel cu tzâtza-n gură pân’ la cel cu barba sură că NIMIC NU SE VA SCHIMBA ÎN RROEMENICA, NU SE VA ANULA NICI UN PROTOCOL, NU SE VA DEROGA NICI UN MILIMETRU DE LA METODELE CUTUMIARE DE ACȚIUNE ÎN DOMENIUL SYSTEMULUI NAȚIONAL DE FORȚĂ ȘI REPRESIUNE.
Disputa pseudo-principială nu este altceva decât o altă formă a anistoricei lupte pentru CIOLAN. În acest caz CIOLANUL are o materializare mai aparte, sub forma butoanelor și pârghilor de acțiune ce pot face ulterior diferența dintre zeghea pârnăilor și stofa delicată a costumelor Armani, purtate pe Coasta de Azur, în Tenerife, Caraibe sau Haiti.
Asta e!
Popülimea ar face bine să bage la cap aceste indubitabile evidențe și să înceteze a se mai hrăni cu iluzii morganatice despre „rules of law”, „egalitate, libertate”, „falansterul de la Scăieni” sau 72 de fecioare nurlii care-l așteaptă pe fiecare în Heaven. BASNE ieftine și PROSTII de adormit sugacii!
 

joi, 3 mai 2018

„Vrabia mălai ghisează”… sau „Dacă ar fi să-mi cumpăr azi un laptop”


Segmentul notebook este unul dintre cele mai complexe și, de cele mai multe ori, aproape ilogic.
Oferta este uriașă, acoperă segmente variate –  home, gaming, ultraportabil, 2 in 1, business și se întinde pe perioade mari de producție, pe platforme diferite.
Finalitatea acestui veritabil HAOS creează premisele achiziționării la același preț, fie a unui știft produs înaintea erei noastre, fie un gadget modern, actual, fătat astă-noapte de firma producătoare.
Iar dacă haosul producătorilor nu era suficient, mai intervin și dealerii, care ajung la situații utopice în care ACELAȘI PRODUS, cu ACELEAȘI COMPONENTE și CARACTERISTICI TEHNICE, are prețuri multiple, care diferă cu sume ce ajung până pe la 300-500 de lei.
Sau, aceeași platformă la care diferă procesorul, diferă memoria, diferă capacitatea  hard-diskului, e cu grafică dedicată sau doar cu grafica integrată a procesorului, are 4 sau 8 Gb de memorie, e cu sistem de operare instalat sau Free DOS.
Toate aceste elemente circumstanțiale fac diferența dintre o achiziție inspirată și una în necunoștință de cauză, situație ultimă care reprezintă un adevărat „Loz în plic”.

Așadar, să presupunem (canci!) că vreau să-mi iau un laptop din gama office (home) dar ale cărui componente să se apropie de actualitatea calendaristică iar performanțele hardware să se apropie tangențial de segmentele superioare – gaming sau business.
Adicătelea să nu se irosească aiurea o groază de parale.

Așadar, intrăm pe site-urile consacrate – emag, evomag, altex, pcgarage - alături de care utilizăm și utilitarul online https://www.compari.ro/.

Derulăm secțiunea laptopuri ordonând produsele în ordinea prețului crescător.
Primul criteriu de selectare: PROCESORUL.

Neapărat Intel, întrucât AMD, dintr-un competitor perseverent, în ultimii ani s-a cam lăsat pe tânjală. Singurele lor zvâcniri de orgoliu în segmentul laptop de buget mediu sunt reprezentate de Radeon R7 integrat în cea de-a 7-a generație de APUs și FX, realizate pe nucleul Bristol Ridge (2016) -
7th Gen FX 9830P APU
7th Gen FX 9800P APU
7th Gen A12-9730P APU
7th Gen A12-9700P APU
7th Gen A10-9630P APU
7th Gen A10-9600P APU

respectiv Radeon R7 și R6 din nucleul Carrizo (2015) -
6th  Gen FX-8800P APU
6th Gen A8-8600P APU
 
Se observă că sunt un număr limitat de procesoare ce echipează actuala ofertă a magazinelor: începând de la modestele Celeron N3060 și Pentium N3710, trecând prin procesoarele de a 6-a generație a mobilelor – Skylakei3-6006U și i5-6200U și terminând cu generația a 7-a Kaby Lakei3-7100, i5-7200 sau ultimele lansări reprezentate de Celeron N4100 (Gemini Lake – frate de sânge cu Kaby Lake) sau trufandalele Kaby Lake i3-8130U și Kaby Lake Refresh i5-8250U)

Evident alcătuim un worksheet care să ne limpezească mințile zăpăcite de producătorul Intel (zăpăceală produsă, de exemplu, de procesorul i3-8130U care, după specificații, este un Kaby Lake pur-sânge dar care, după notație,  aparține celei de-a 8-a generații de procesoare și nicidecum celei de-a 7-a, așa cum ar fi firesc. Au făcut-o varză generația a 8-a de procesoare, astfel cum anunță cei de la Intel cu Kaby Lake, Kaby Lake R, Coffee Lake, Cannon Lake și Cascade Lake, de o să se ajungă să nu se mai înțeleagă om cu om și... om cu nevasta altuia! (taman ca la generația 1 de procesoare Intel core).
 


Grosul ofertei magazinelor de profil se axează pe procesorul i3-6006U.

Dar, eu vreau ca la același preț cu un notebook având i3-6006U, să caut o raritate, un produs „la pont”, care să-mi încorporeze una din următoarele cerințe posibile:
- să aibă procesor i3 sau i5 din a 7-a generație
- să aibă grafică dedicată cât mai performantă, de generație cât mai actuală;
- să aibă hard disk de 1 Tb (n-am ce face cu 120 sau 240 de Gb SSD, chiar dacă acesta este mai elegant în funcționare decât bătrânul hard disk);

Cât despre memorie cam toate sunt axate pe DDR4, așadar nu urmărim acest criteriu.

Următorul pas este o relativă ierarhizare a graficii integrate și a celei dedicate, specifice notebook-urilor.
Utilizăm site-ul https://www.notebookcheck.net/Mobile-Graphics-Cards-Benchmark-List.844.0.html pentru a ierarhiza cele mai frecvente modele de grafică întâlnite la acest segment de laptopuri: GeForce 920MX, GeForce 930MX, GeForce 940Mx și nou apărutele GeForce 130MX și GeForce 150MX.
 
Lecturăm repede despre ce anume reprezintă GeForce 150MX, GeForce 130MX și  GeForce 940MX și aflăm că:

GeForce 150MX este construit pe arhitectura Pascal a seriei 1000 de plăci grafice și reprezintă versiunea pentru mobile a variantei desktop GeForce GT1030

GeForce 130 MX reprezintă o implementare a arhitecturii Maxwell ce a stat la baza lui GeForce 940MX.

Iar GeForce 940MX reprezintă versiunea refresh a lui GT940M dar care suportă memorie GDDR5.

Așadar, ținta spre care tindem este procesorul i3-7100U sau i5-7200U din cea de-a 7-a generație de procesoare (dacă este posibil chiar i3-8130U și i5-8250U din generația a 8-a). (după cum ar veni, grafică integrată de ultimă generație – Intel HD620 sau Intel UHD620).

Al doilea criteriu esențial este să aibă și grafică dedicată (arhicunoscut fiind că prostia, domnia și gamingul pe laptop se plătește întotdeauna, mai puțin la un laptop ales la pont!)
GeForce 150MX este prea scump pentru nasul nostru.

Mai rămân drept ținte GeForce 130MX sau cel puțin GeForce 940MX.
Alcătuim un worksheet cu oferte acceptabile, atât variante cu grafică dedicată, cât și variante fără grafică dedicată.
 



Așadar, răspunsul la premisa din titlul postării este:

Dacă ar fi să-mi achiziționez azi un notebook, aș lua fără nici un fel de dubii oferta celor de la Altex – ACER Aspire 5 A515-51G-30TP, la un preț de 2.100 de lei, (cu 300 de lei mai puțin decât cei de la emag), cu următoarele caracteristici:
Procesor: i3-8130U

Diagonala display: 15,6 inches

Memorie: 4Gb DDR4 – 2133

HDD: 1 Tb

Grafică integrată: Intel UHD620

Grafică dedicată: nVidia GeForce MX130






Spre comparație pot fi analizate cele 2 oferte de 2.500 de lei (rândurile 6 și 7 din tabel), oferte care sunt cu 400 de lei mai mari și înlocuiesc procesorul din gen. 8 cu unul din gen. 7 (ambele cazuri), iar grafica dedicată este substituită prin GT 940MX (un caz).



Și asta este comparația „soft”. La același preț se poate lua foarte ușor un i3-6006U (gen. 6), sau se poate lua un notebook fără pic de grafică dedicată, prețul suplimentar fiind dat de tot felul de questii inutile în primă instanță: fie Windows 10 instalat, fie 8 Gb de memorie, fie vreun SSD amărât instalat în locul HDD.

Fie pur și simplu cu nimic altceva în plus, poate doar fără grafică dedicată, iar prețul cu 300-500 de lei mai mare, doar așa ca să te apuci cu mâinile de cap DUPĂ ce l-ai achiziționat!



Pe locul 2 în topul ponturilor de cumpărare stă oferta celor de la PC Garage – un HP ProBook 450 G4  care are un discount uriaș, de 1.500 de lei și oferă i5-7200U, HDD de 500 Gb și GeForce 930MX.

Însă, a se reține că HP rămâne HP – un lord al producătorilor de notebook-uri, iar „ProBook” deja sună a notebook business și e cu totul altceva decât un notebook „Home”!



Pe locul 3 în opțiuni stă seria Lenovo IdeaPad 520S-14IKB, la un preț de 2.000 de lei.
i5-7200U, GeForce GT940MX.

Sau variantele mai scumpe cu 100-200 de lei, în care procesorul i5 este substituit de i3-7100 (asta apropo de paradoxuri).

Ca o concluzie a notebookurilor care-și merită prețul, de departe se observă că liderii unui bun raportul calitate/preț, actualmente sunt:

ACER cu seria Aspire 5 A515-51G și 
LENOVO cu seria IdeaPad 520S-14IKB
 
AM ZIS!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dacă bugetul scârțâie și optăm pentru un laptop doar cu grafică integrată, de data aceasta cei de la ASUS sunt liderii de performanță, oferind seria X542-UA și X541-UA, cu o multitudine de variante constructive.
Cu 1.550 – 1.700 de lei se poate lua un lucru bun, cu procesor i3-7100U (ceea ce oferă o grafică integrată Intel HD620).

Dar dacă ar fi să-mi cumpăr un laptop fără grafică dedicată, de departe conduce oferta celor de la Altex, un ASUS VivoBook X542UA-DM521 la 1850 de lei, care este singura ofertă decentă care are încorporat procesorul i5-8250U (implicit, Intel UHD620 drept grafică).
Oricum ar fi, la capitolul notebook-uri cu grafică integrată, pontul de piață este:

ASUS VivoBook Max X541UA și
ASUS VivoBook Max X542UA
AM ZIS!
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
 
proba verității alegerii se face exemplificând câteva exemple de cum se poate lua o Țeapă mare pe bani mulți:
ex. 1: emag - 2.500 de lei:

Laptop Acer Extensa EX2540-391L cu procesor Intel Core i3-6006U 2.00GHz, Skylake™, 15.6", 8GB, 1TB, Intel HD Graphics, Microsoft Windows 10 Pro

deci, la 2.500 de lei luăm un Skylake i3-6006, avem doar grafica integrată a lui i3 - Intel HD520, iar diferența de bănet este justificată de cei 8Gb de memorie (în loc de 4 Gb cât avem nevoie) și de Windows 10 preinstalat.
În loc să se prețuiască fiecare leuț în achiziționarea de hardware cât mai performant, îi irosim pe tâmpenii inutile momentan.


ex. 2: Altex – 1.600 de lei
Laptop Lenovo IdeaPad 320-15IAP, Intel Pentium N4200 pana la 2.5GHz, 15.6" HD, 4GB, 500GB, Intel HD Graphics 505, Free Dos

Deci IdeaPad320, Pentium N4200, Hard disk de 500Gb, doar cu grafică integrată Intel HD505, fără sistem de operare.
Dar, cică are 8Gb de memorie DDR3L !!!


ex. 3: Altex – 1.700 de lei

Laptop ASUS A541SA-XX559T, Intel® Celeron® N3060 pana la 2.48GHz, 15.6" HD, 4GB, 500GB, Intel® HD Graphics 400, Windows 10



De ce să luăm la prețul acesta un ASUS VivoBook X542UA  când putem să rămânem în curul gol, cu troaca de mai sus, cu un procesor Braswell – Celeron N3060 (grafică integrată Intel HD400), cu HDD de 500 Gb, 4 Gb de memorie DDR3, dar… avem Windows 10 preinstalat!


ex. 4: evomag.
Adevărul e că nărozii ăștia de la evomag sunt tare impertinenți în ceea ce privește acuratețea specificațiilor produselor puse în vânzare.
Apăi, dacă la segmentul desktop, au tupeul nesăbuit să afirmă că procesorul Intel Pentium G4400 este un… Kaby Lake (7th. Gen), când în fapt el este doar un Skylake (6th. Gen), de ce n-ar continua prosteala și în segmentul laptop, afirmând că i3-6006U este tot un … Kaby Lake, în mod real el fiind de asemenea un Skylake de a șasea generație.
Dar chiar că-ți vine pohta să pui mâna pe par când îi vezi pe nenorociți că spun despre Celeronul N3060 ca fiind… Kaby Lake – 7th. gen, când în realitate el este doar un Braswell - tehnologie parte integranta a arhitecturii Airmont, arhitectură care deși este în 14 nm. este doar o restrângere în 14 nm a arhitecturii Silvermont - ANTERIOARĂ ca dată de lansare atât generației Kaby Lake, Skylake, cât și lui Broadwell). 
Silvermontul corespunde lui Haswell din segmentul desktop, fiind cea de-a 4-a generație de procesoare.

Hai să vedem ce Tzepe pe bani mulți propun, așa cu iuțeală de mână și nebăgare de seamă.
Iaca poznă:

1952 de lei:
Laptop HP 250 G5 (Procesor Intel Core i3-5005U (3M Cache, 2.00 GHz), Broadwell, 15.6", 4GB, 128GB SSD, Intel HD Graphics 5500

Deci la o căruță de bani luăm un Broadwell de a 5-a generație (WOW!), cu grafică integrată de pe vremea bunicului – HD5500, cu memorie DDR3 și SSD de 128 de Gb.
Cum poate fi pus pe picior de egalitate un HP 250 G5 cu seria X541UA și X542UA de la Asus, cu i3-7100U, la prețuri între 1.550-1.700 de lei, sau cu HP ProBook 450 G4, cu i5-7200U și grafică dedicată 930MX, la 2.100 de lei (detaliate în analiza de mai sus) ?
Orice alte comentarii sunt de prisos.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hai să nu fiu ciufut și să exemplific și 2 modele de laptopuri care-și merită prețul, „utilate” de cei de la AMD:
Acer Aspire 5 A515-41G-18SA la un preț de 2.250 de lei (în toate ofertele găsite).
Specificații:
Procesor 7th gen. A12-9720 APU, (Bristol Ridge) Quad core, 2,7 Ghz base / 3,6 Ghz boost
AMD Radeon R7 – grafică integrată
AMD Radeon RX 540 – grafică dedicată
1 Tb HDD
4 Gb DDR4- 2133

Lenovo IdeaPad 320-15ABR, la un preț de 2.000 de lei (în toate ofertele găsite).
Specificații:
Procesor 7th gen. A12-9720 APU, (Bristol Ridge) Quad core, 2,7Ghz base / 3,6 Ghz boost
AMD Radeon R7 – grafică integrată
AMD Radeon 530 – grafică dedicată
1 Tb HDD
8 Gb DDR4- 1866