Moto: "În numele sfântului / Taci, s-auzi cum latră / Căţelul pământului / Sub crucea de piatră."

Nimeni nu poate spune altui om ce este adevărat. Adevăr e tot ceea ce există în jurul nostru. Dar fiecare trebuie să-l descopere în felul său propriu.

(Maximus - personaj din romanul „Iulian” de Gore Vidal)

Disclaimer

Dragii mei "prieteni" fanatici, psihopaţi şi intoleranţi, sclavi ai prejudecăţilor, beneficiari ai impresionantului IQ egal cu numărul de aur, Proprietari în drept ai Pietrei Filosofale, Ctitori ai Pietrei Unghiulare, Păstrătorii Tainei Cuvântului Incipient şi Deţinători ai Adevărului Absolut, pentru preacu(r)vioşeniile voastre, această admirabilă echipă de la Google, buni cunoscători ai structurii psihopatologice a unei comunităţi, cu anticipaţie au prevăzut în bara de unelte butonul "URMĂTORUL BLOG".

Vă rog să nu vă sfiiţi în a-l utiliza!


Pagini

sâmbătă, 22 august 2015

„Votul de blam” aka „votul împotriva tuturor”




Prea puțin se știe că undeva, la nivelul anului 2013, cu ocazia proiectului de revizuire a Constituției, în mediul online a existat un așa zis forum constituțional. Loc în care toți cei interesați, sau toți cei suficient de naivi să creadă că al lor cuvânt argumentat poate constitui o temă de dezbatere, puteau formula propuneri de revizuire a Legii fundamentale.
Acolo, pe acel forum, au activat câteva zeci de ONG-uri, ceva reprezentanți ai Academiei, ai instituțiilor superioare de învățământ, ai cultelor religioase, precum și un număr destul de restrâns de naivi și frumoși visători ai unei țări ca soarele de pe ceriu.
În total vreo trei sute și ceva de naivi visători care încă mai credeau că opinia lor argumentată poate fi luată în considerare de șobolanii veroși ai politichiei rrumânești. (112 subiecte de discuții, 316 participanți înregistrați și 700 de comentarii).
Inutil de precizat că în această activitate civică, nu prea s-au regăsit magistrații țării, cei care ar fi avut pregătirea de specialitate și experiența necesară pentru a formula propuneri pertinente.
No, no, no, no!
Magistrații țării erau mult prea preocupați să-și numere miliardele de lei vechi cu care statul le răsplătește ineficiența instituțională, astfel încât nu au avut timp să se aplece asupra tuturor fostelor Constituții ale României, sau să le analizeze comparativ cu Constituțiile Belgiei, Franței, Austriei, Germaniei, Italiei, Marii Britanii etc.
Tipii erau prea ocupați cu șobolănelile venale ca să mai aibă timp de activități donchișotești.

Printre alte propuneri interesante, pe acel forum, unul din topicurile ce au suscitat cel mai aprig interes a fost cel corespunzător introducerii în sistemul electoral românesc a „Votului de blam” aka „Votului împotriva tuturor”
Ce era acest vot?
Propunerea ca pe buletinele de vot de la orice tur de alegeri, să se materializeze o căsuță specială, suplimentară numărului candidaților propuși. Acea căsuță, care ar fi purtat mențiunea „VOT ÎMPOTRIVA TUTUROR”, ar fi fost destinată exercitării opțiunii electorale ACTIVE a tuturor celor ce sunt nemulțumiți de TOATE CANDIDATURILE propuse.
Baza argumentativă a introducerii acestei opțiuni electorale stătea în principiile generale ale participației active la procesul electoral, precum și prin regulile definitorii ale oricărui vot.
Astfel, participarea activă la un proces electoral presupune existența a 3 opțiuni distincte:
- vot PENTRU
- vot ÎMPOTRIVĂ
- ABȚINERE.
Prin actualul sistem electoral, în care cetățeanul se poate pronunța doar „Pentru”, sau se poate abține în mod pasiv (neprezentare la vot sau anulare voluntară a buletinului), cetățenii sunt văduviți de 2 elemente fundamentale:
a)            Participația activă la procesul electoral, atâta timp cât prin actuala anulare voluntară a buletinului de vot, ei NU MAI PARTICIPĂ ACTIV  la procesul electoral, voturile nule nefiind contabilizate în calculul final al voturilor exprimate
b)           Prin actualul sistem de vot, cetățeanul nu poate formula un VOT DE BLAM la adresa unor liste care cuprind, în integralitate, lichele, secături și canalii.
Prin propunerea de introducere a „Votului împotriva tuturor”, cetățeanul participa ÎN MOD ACTIV la procesul electoral, votul său de blam fiind contabilizat activ în procesul verbal constatator al rezultatelor alegerilor.
Mai trebuie de menționat și propusa componentă punitivă a acestui „vot împotriva tuturor”.
Se propunea ca în situația în care, la un tur de alegeri, un anumit buletin de vot întrunea „Voturi de blam” în număr de 50% + 1 din numărul total al voturilor exprimate, atunci turul de alegeri era reluat la o dată ulterioară, cu alte liste de candidați.
De asemenea, candidații de pe lista respinsă prin vot de blam ar fi urmat să suporte, în solidar, toate costurile de organizare ale turului de alegeri invalidat prin vot de blam.
Ooooooo!
Ce propunere îndrăzneață. Ce propunere suficient de puternică să reformeze din temelii oferta țarcurilor și oboarelor politice dâmbovițene.
Din păcate, comisia condusă de ilustrul adormit a sesizat dintru început „pericolul major” al acestei inițiative, pericol raportat la toată șobolănimea oligarhică actuală care, de 25 de ani, tot practică această dramoletă tâmpită a punerii electorilor în fața faptului împlinit de a alege între lichea, canalie și secătură.
Asta e Rroemenica!
Una e țara șobolanilor oligarhici și total diferită e țara frumoșilor și naivilor idealiști.
În final, iată până și referința la această propunere neadoptată, referință cuprinsă în Raportul Pro-Democrația:
„Regulile  care  definesc  competiția  electorală  sunt  și  ele  cuprinse  în  discuțiile  de  pe  forum, introducându-se ideea apariției ,,votului de blam”pe buletinul de vot, pentru a măsura raportul dintre interesul civil al cetățenilor români și lipsa de opțiuni. Această modificare a plecat de la asumpția că lipsa unei opțiuni convenabile poate în momentul de față să fie taxată prin neprezentare la vot, sau prin invalidarea  votului,  constituind  alternative  insuficiente.”

Concluzie finală: Oare cum ar fi fost ca la alegerile de anul viitor, fie la cele locale, fie la cele parlamentare, cetățenii să fi avut la dispoziție opțiunea votului de blam, prin care să respingă ÎN TOTALITATE  lichelele pesediste, canaliile peneliste și secăturile peempiste?
Visuri frumoase! Visuri de naiv inadaptat social, trăitor cu capul în norii democrației utopice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu