Moto: "În numele sfântului / Taci, s-auzi cum latră / Căţelul pământului / Sub crucea de piatră."

Nimeni nu poate spune altui om ce este adevărat. Adevăr e tot ceea ce există în jurul nostru. Dar fiecare trebuie să-l descopere în felul său propriu.

(Maximus - personaj din romanul „Iulian” de Gore Vidal)

Disclaimer

Dragii mei "prieteni" fanatici, psihopaţi şi intoleranţi, sclavi ai prejudecăţilor, beneficiari ai impresionantului IQ egal cu numărul de aur, Proprietari în drept ai Pietrei Filosofale, Ctitori ai Pietrei Unghiulare, Păstrătorii Tainei Cuvântului Incipient şi Deţinători ai Adevărului Absolut, pentru preacu(r)vioşeniile voastre, această admirabilă echipă de la Google, buni cunoscători ai structurii psihopatologice a unei comunităţi, cu anticipaţie au prevăzut în bara de unelte butonul "URMĂTORUL BLOG".

Vă rog să nu vă sfiiţi în a-l utiliza!


Pagini

vineri, 18 noiembrie 2016

Libertatea întrunirilor. Agora – spațiul libertății de întrunire și exprimare



textul unei propuneri năstrușncie (sic!), formulată în aprilie 2013 pe Forumul Constituțional, platforma dedicată propunerilor de modificare a Constituției:

„******** #1083
Libertatea întrunirilor. Agora – spațiul libertății de întrunire și exprimare

FORMULAR STANDARD PENTRU PROPUNERI DE REVIZUIRE A CONSTITUŢIEI ROMÂNIEI

1. MODIFICAREA unui ARTICOL EXISTENT în actualul text constituţional

Vă rugăm să indicaţi coordonatele articolului din actualul text constituţional vizat:
Titlul II Drepturile, libertățile și îndatoririle fundamentale.
Capitolul II Drepturile și libertățile fundamentale
Secțiunea -
Articolul 39 Libertatea întrunirilor

Formularea din actualul text constituțional
Mitingurile, demonstrațiile, procesiunile sau orice întruniri sunt libere și se pot organiza și desfășura numai în mod pașnic, fără nici un fel de arme.

Formularea propusă de Dvs.:
(1) Cetățenii au dreptul de a se întruni în mod pașnic și fără arme, fără înștiințare sau autorizare prealabilă.
(2) Întrunirile în aer liber se pot organiza fără înștiințarea prealabilă a autorităților, cu excepția întrunirilor din piețe și căi publice care se organizează cu înștiințarea autorităților și se desfășoară cu respectarea prevederilor legii.
(3) Sunt exceptate de la obligativitatea înștiințării întrunirile desfășurate în piața sau locul public destinat liberei întruniri și exprimări a opiniilor, spațiu denumit prin termenul generic Agora.
(4) Modul organizare a agorei, ca spațiu intangibil de manifestare a societății civile, se reglementează prin lege și se stabilește prin hotărâre a administrației publice locale.

Vă rugăm să prezentaţi o justificare a propunerii făcute de Dvs.
1. Actualul art. 39, completat printr-o legislație lacunară, lasă portițe deschise atitudinilor abuzive, atât din partea instituțiilor de forță ale statului, cât și din partea unor autorități ale administrației publice.
2. Legiferarea agorei creează cadrul ideal al absolutei exprimări a opiniilor - „de la genii până la nebuni”.
3. Agora să se constituie și ca o „cetate de scăpare” a tuturor manifestanților care, actualmente, își clamează disperarea pe stâlpi de înaltă tensiune sau macarale.

Vă rugăm să prezentaţi principalele obiective vizate de propunerea Dvs.
- reglementarea detaliată a situațiilor punctuale în care se pot realiza întrunirile;
- eliminarea lacunelor legislative ce reglementează întrunirile publice;
- eliminarea posibilităților teoretice de producere a abuzurilor din partea organelor abilitate să vegheze la respectarea ordinii și liniștii publice;
- crearea unui cadru legal de manifestare și exprimare a tuturor opiniilor cetățenești, formulate din partea tuturor componentelor societății.

Vă rugăm să indicaţi prevederi similare din constituţiile unor state membre ale Uniunii Europene sau ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică:
Constituția României din 1923 - Titlul II Art. 28
Constituțiunea României din 1866 - Titlul II, Art. 26
Constituția Belgiei - Titlul II Art. 26
Constituția Italiei – Partea I, Cap. I, Art. 17
Constituția Germaniei – Titlul I, Art.8
Declarația universală a drepturilor omului - Art. 20
CEDO - Art.11

Agora – cf. modelului britanic statornicit pentru Speakers’ Corner din Hyde Park.

NUMELE ORGANIZAȚIEI ÎN NUMELE CĂREIA A FOST REDACTATĂ PROPUNEREA
Nu este cazul. Propunere individuală.
NUMELE AUTORILOR PROPUNERII
**** *******
EXISTĂ ALTE ORGANIZAȚII CARE SPRIJINĂ ACEASTĂ PROPUNERE? DACA DA, VA RUGĂM SĂ LE ENUMERAȚI.
Nu
===================================================================

Constituțiunea României din 1866

Art. 26.
Romanii au dreptul d'a de aduna pacinici si fara arme, conformandu-se legilor cari reguleaza esercitarea acestui drept, pentru a tracta tot felul de cesiuni intru acesta nu este trebuinta de autorisatiune prealabila. Acesta dispositiune nu se va aplica si intrunirilor in loc deschis, cari sunt cu totul spuse legilor politienesci.
----------

Constituția României din1923

Art. 28.
 Romanii, fara deosebire de origina etnica, de limba sau de religie, au dreptul de a se aduna pasnici si fara arme, conformandu-se legilor cari reguleaza exercitarea acestui drept, pentru a trata tot felul de chestiuni; intru aceasta nu este trebuinta de autorizare prealabila.
Intrunirile sub cerul liber sunt permise, afara de pietele si caile publice.
Intrunirile, procesiunile si manifestatiile pe caile si pietele publice sunt supuse legilor politienesti.
----------

Constituția Belgiei

Art. 26
"Belgienii au dreptul de a se întruni pașnic și fără arme, în conformitate cu legile care reglementează exercitarea acestui drept, fără a supune unei autorizări prealabile. Această prevedere nu se aplică adunărilor în aer liber, care sunt în întregime supuse reglementărilor polițienești. "

„Les Belges ont le droit de s'assembler paisiblement et sans armes, en se conformant aux lois qui peuvent régler l'exercice de ce droit, sans néanmoins le soumettre à une autorisation préalable. Cette disposition ne s'applique point aux rassemblements en plein air, qui restent entièrement soumis aux lois de police.”
----------

Constituția Italiei

Art. 17
Cetățenii au dreptul de a se întruni în mod pașnic și fără arme.
Pentru întruniri, chiar și într-un loc deschis publicului, nu este necesară înștiințarea.
Pentru întrunirile într-un loc public, trebuie să fie înștiințate autoritățile, care le pot interzice numai din motive justificate, de siguranță sau de sănătate publică.
----------

Constituția Germaniei

Art. 8

„ (1) Toți germanii au dreptul de a se reuni pașnic și fără arme, fără notificarea sau autorizare prealabilă.
(2) În cazul întrunirilor în aer liber, acest drept poate fi restrâns printr-o lege sau în temeiul unei legi.

„ (1)Alle Deutschen haben das Recht, sich ohne Anmeldung oder Erlaubnis friedlich und ohne Waffen zu versammeln.
(2) Für Versammlungen unter freiem Himmel kann dieses Recht durch Gesetz oder auf Grund eines Gesetzes beschränkt werden.”
----------

Declarația universală a drepturilor omului

 Art. 20
1. Orice persoană are dreptul la libertatea de întrunire şi de asociere paşnică.
2. Nimeni nu poate fi obligat să facă parte dintr-o asociaţie.
----------

Convenţia europeană a drepturilor omului

Art. 11
Libertatea de întrunire şi de asociere
1.  Orice persoană are dreptul la libertate de întrunire paşnică şi la libertate de asociere, inclusiv a constitui cu  alţii sindicate şi de a se afilia la sindicate pentru apărarea intereselor sale.
2. Exercitarea acestor drepturi nu poate face obiectul altor restrângeri decât cele prevăzute de lege care, într-o societate democratică, constituie măsuri necesare pentru securitatea naţională, siguranţa publică, apărarea ordinii şi prevenirea infracţiunilor, protecţia sănătăţii, a moralei ori a drepturilor şi a libertăţilor altora. Prezentul articol nu interzice ca restrângeri legale să fie impuse exercitării acestor drepturi de către membrii forţelor armate, ai poliţiei sau ai administraţiei de stat.”

============
******** #1091

Referitor la AGORA:
1. persoanele întrunite și care-și expun opiniile în Agora, pe perioada prezenței în acest loc special și în legătură cu opiniile exprimate, să beneficieze de imunitate în fața autorităților împuternicite cu asigurarea ordinii publice. Instituțiile de forță ale statului să nu poată interveni decât în cazul infracțiunilor de drept comun flagrante, altele decât cele prevăzute la Art. 30, alin. (6).
Sau, printr-o exprimare neacademică și hazlie, în agora se pot exprima tot felul de „prostii” iar milițianul și jândarul să sălășluiască la poartă și nu-i calce cizma înăuntru decât în situația în care este solicitat.
De asemenea, lefegii nenumăratelor agii secrete să nu se ițească prin agora decât dacă s-au camuflat în târgoveți levantini și nu li se zărește tocul pistolului și casca din ureche.
Agora să fie apanajul strict al cetățenilor iritați care vor să afirme că prezidentul e derbedeu, că premierul e molâu, că parlamentarii sunt potlogari, că primarul e un dugliș puturos, că milițianul face trafic de țâgări rusăști, că doftorul se tine cu nevasta popii, că popa se ține cu nevasta cârciumarului iar cârciumarul se ține cu mâinile de cap.
Iar toate acestea fără frica de a fi mai apoi interpelați de niște prosecutori veroși care să-i pună întâi să sperjure pe Biblie, iar mai apoi să li se recite niște versete din Deuteronomul penal referitoare la defetism sau ofensă adusă autorității.

2. Da, agora să fie un spațiu al declamării publice, în care să se poată expune liber orice opinii, începând de la normalitatea rațională și terminând cu cele mai deșucheate năstrușnicii.
Istoria universală abundă în exemple care subliniază faptul că vizionarismul genial este, în general, etichetat cu acel apelativ ce se constituie ca o poruncă biblică restrictivă.
Limitarea conceptuală a normelor etice, filosofice, religioase sau științifice ale fiecărei etape istorice a făcut ca să fie amânate sau ratate, prin ignoranță, cele mai mari salturi progresiste.
Începând de la imposibilitatea mișcării de rotație a globului pământesc și terminând cu imposibilitatea realizării zborului mecanic (teză enunțată de un erudit savant, președintele unei înalte Societăți Academice Regale).
În contrapartidă trebuie menționat modelul eficient al civilizației milenare romane, civilizație care stă la baza modernității a mai mult de jumătate din globul pământesc.
Ei bine, în forumul roman senatorii și magistrații acordau atenție ORICĂREI persoane care avea ceva de spus, fie ei cetățeni sau liberți, fie ei centurioni sau barbari.
Veritabili head-hunters, aveau discernământul necesar să identifice valoarea sincretică și să se amuze pe seama năzbâtiilor.

În concluzie, legiferarea acestei forme absolute de întrunire și exprimare nu poate genera decât efecte benefice asupra chestiunilor urbei și nației, constituind pentru guvernanți o sursă credibilă de informare referitoare la starea de spirit și morală a națiunii.
Guvernanți care, fie vorba între noi, sunt TOTAL RUPȚI DE REALITATE și viețuiesc într-un univers paralel, anacronic, utopic și iluzoriu.

Singurii care s-ar putea simți lezați de ineditul acestei așezări constituționale ar fi epigonii celebrului autor al nu mai puțin celebrului îndemn – „Alo, alo, tovarăși, așezați-vă liniștiți la locurili voastri!”

Epigoni patetici care, firește că „nu au întinat valorile și principiile socialismului științific” [ I.I. – „Sofismele solstițiului de iarnă”] și care sunt dedicați trup și suflet LINIȘTII ABSOLUTE.
(liniștea mormântală din toiul nopții, apanaj conjunctural al hoților de cai)”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu