Moto: "În numele sfântului / Taci, s-auzi cum latră / Căţelul pământului / Sub crucea de piatră."

Nimeni nu poate spune altui om ce este adevărat. Adevăr e tot ceea ce există în jurul nostru. Dar fiecare trebuie să-l descopere în felul său propriu.

(Maximus - personaj din romanul „Iulian” de Gore Vidal)

Disclaimer

Dragii mei "prieteni" fanatici, psihopaţi şi intoleranţi, sclavi ai prejudecăţilor, beneficiari ai impresionantului IQ egal cu numărul de aur, Proprietari în drept ai Pietrei Filosofale, Ctitori ai Pietrei Unghiulare, Păstrătorii Tainei Cuvântului Incipient şi Deţinători ai Adevărului Absolut, pentru preacu(r)vioşeniile voastre, această admirabilă echipă de la Google, buni cunoscători ai structurii psihopatologice a unei comunităţi, cu anticipaţie au prevăzut în bara de unelte butonul "URMĂTORUL BLOG".

Vă rog să nu vă sfiiţi în a-l utiliza!


Pagini

miercuri, 16 martie 2022

Fi-ți-ar „narativa” p**ei mă-tii să-ți fie!

Din când în când, cu ocazia unor evenimente excepționale, în discursul public se înțelenesc anumite exprimări stereotip.

În timpul psiho-pandemiei Isteriei Sculate a avut loc o adevărată avalanșă de asemenea „bombe” lexicale adoptate unanim de mass-media și comunicatorii publici, într-o tentativă subconștientă de a se da mai culți decât sunt. De exemplu: „termometrizare”.

Sau, toate cetele guralivilor online cică alcătuiau ei un „webinar”.

 

Sau, (ohmaigad!) „industria ospitalității”. Tot flenterul cu industria opsitalității în gură, de ajunsesem să mă întreb dacă bordelurile din țările vestice fac și ele parte din această industrie. Cel mai probabil că da, nu de alta dar activitatea în sine fiind realmente o industrie iar la acele stabilimente chiar că ești întâmpinat cu ...ospitalitate !!!

 

Tot cam în acest timp și până azi a fost înfiat ca un copil de suflet cuvântul „reziliență”.

REZILIÉNȚĂ s. f. Mărime caracteristică pentru comportarea materialelor la solicitările prin șoc, egală cu raportul dintre lucrul mecanic efectuat pentru ruperea la încovoiere, prin șoc, a unei epruvete și valoarea inițială a ariei secțiunii transversale în care s-a produs ruperea respectivă. [Pr.: -li-en-] – Din fr. résilience.

DEX09 

 

Unde dai, unde te învârți, numai peste reziliență calci. A ajuns să fie mai deasă reziliența în vorbirea acestor gogomani decât balega de vacă pe imașuri.

 

Mai nou, de la declanșarea bizareriei belicoase din Ucraina, în referință la tot felul de elemente ce țin strict de războiul informațional, tot căcatul guraliv văd că adoptă monstruozitatea substantivală „NARATIVĂ” / „NARATIVE”.

 

Ca să nu mai amintesc de emisiunea „Referendum” de pe TVR 1 de luni 14 martie în care „narativele” astea erau molfăite prin gură atât de invitații emisiunii, cât și de moderatorul acesteia.

 

Măi pulă cu talangă și crengi, substantivul „NARATIV / Ă” NU EXISTĂ ÎN LIMBA ROMÂNĂ!

Există doar forma adjectivală, consfințită de dicționarele explicative:

 

„NARATÍV, -Ă, narativi, -e, adj. Care aparține narațiunii, privitor la narațiune, specific narațiunii. – Din fr. narratif.”

 DEX09

Fiind adjectiv, determină un substantiv anume! 

Ex: „textul narativ”.

Nu ai cum să utilizezi un adjectiv de sine stătător pe post de substantiv.

 

În loc de concluzie, o înjurătură neaoșă:

Băi pitecantrop bombastic, fi-ți-ar narativa pizdei mă-tii să-ți fie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu