Interesant de tot! Mai ales de urmărit pe parcursul istoriei modul în care apar aceste elemente de heraldică și ce anume semnifică ele.
Dacă în ceea ce privește reprezentarea Moldovei și a Țării Românești sub forma Bourului cu o stea în 6 colțuri între coarne, respectiv Acvila cruciată de aur, aceste elemente se regăsesc încă de la primele propuneri de Stemă, din timpul domnitorului Cuza, elementele heraldice ale Olteniei (ulterior și Banatului), Transilvaniei și Dobrogei, acestea se acumulează abia în timp.
În stemele din timpul lui Carol I, la 1866, în Stema Moldovei apare bourul cu steaua la care se adaugă o semilună la Crai nou, iar în stema Țării Românești apare lângă acvila cruciată un soare de aur.
Tot în 1866 apare ecusonul familiei Hohenzollern (emblema scartelată), respectiv deviza ”Nihil Sine Deo”
În stema din anul 1872, cele patru cartiere sunt destinate fiecare câte unei provincii istorice:
în cartierul 1 - Țara Românească - acvila cruciată, cu soarele alături, ține în gheare însemnele suveranității - sceptrul și sabia,
în cel de-al doilea Moldova - identic bourul cu steaua cu șase colțuri și semiluna la Crai-nou.
în cel de-al treilea se înscrie „un leu încoronat, de aur, ieșind dintr-o coroană și ținând între labe o stea în șase colțuri, de asemenea de aur” - reprezentând Oltenia, iar cel de-al patrulea cartier cei doi delfini afrontați semnificând teritoriul de la Mare - din 1878 Dobrogea.
Tot în stema din 1872 se trece la flancarea stemei prin cei 2 lei rampanți, (anterior acest element fiind reprezentat de o femeie cu o „sica” în stânga și un leopard lionat în dreapta). Leii ce flanchează stema au coada între picioare.
Începând cu versiunea din 1881 a Stemei, Coroana ce apare în diferite structuri ale stemei este Coroana de Oțel a României, turnată din oțelul unui tun capturat în timpul Războiului de Independență.
La versiunea din 1881 apare în partea de jos, sub panglica albastră, Ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce.
Față de varianta din 1872 și 1881, Marea Unire de la 1918 a impus apariția în cartierul patru a simbolului Transilvaniei, reprezentat de o acvilă neagră cruciată, sub care sunt figurate 7 turnuri roșii, sub un brâu roșu..
Simbolul Dobrogei - delfinii afrontați sunt plasați în insițiune, iar leul din cartierul 3 nu mai iese dintr-o coroană și să țină o stea aurită cu 6 colțuri, ci acest simbol al Olteniei este mixat cu stema Banatului - podul de aur peste valuri.
Stema Moldovei suferă o transformare, întemeiată d.p.d.v. istoric și arheologic: i se atașează roza cu 5 petale (trandafirul heraldic) iar steaua aurită dintre coarne are 5 colțuri.
Leii ce flanchează stema au coada ridicată.
În partea de jos a stemei apare ca element component Ordinului Carol I în grad de Mare Cruce și Colan.
Versiunile stemelor din timpul lui Carol I au ca element central scutul sfertuit, timbrat de coroană.
Versiunea Stemei României Mari din timpul lui Ferdinand I are ca element central scutul timbrat de coroană, dar în acest scut se află o acvilă de aur cruciată, încoronată, purtând sceptrul și sabia.
Abia pe pieptul acestei acvile se regăsește scutul scartelat cu insițiune, corespunzător scutului sfertuit din versiunile de stemă Ferdinand.
------
Iar ca încheiere un element interesant al stemei de pe documentul vintage care inițiat această documentare: identificând în stema de pe ”Diploma de Capacitate” toate elementele stipulate în legea din 1921, se poate constata că în partea inferioară, plecând dintre labele din față ale celor 2 lei, LIPSEȘTE colanul Ordinului Carol I iar ordinul în sine este reprezentat în partea de jos într-o formă mai mult decât stilizată.
Iar prin micile diferențe de realizare grafică a stemei, e lesne de dedus că pe la 1925 nu existau xerox-uri, nici JPEG-uri, nici Photoshop, iar activitatea de realizare grafică a stemei oficiale era rezervată exclusiv unor desenatori, pictori, gravori, etc.
interesanta si utila documentarea ta! uneori e bine să analizăm ce mai avem prin case, prin suflet, prin istorie si prin ţară...
RăspundețiȘtergereasa că, mi-am luat bastonul de mare_sharlă şi am ciocănit prin siglele SRI si SIE :)
dar nu m-am hotărât ce-mi place, care-i mai aproape de răzeşi: steaua cu 8 colţuri sau grifonul ? mă uit pe cusătura unor cămeshi mai vechi si văz Steaua Nordului prezenta si-n portul popular. Ptiu, Drace, astia mi-or întinat identitatea, mi-or descusut toate firele, mi-or paradit toate cămeshile...!
D-apăi normal că Grifonul e mai spilcuit și mai încărcat de semnificații și aură decât MIZERIA AIA INDEFINIBILĂ a Serviciului Rumân de Mămăligari Costisitori.
RăspundețiȘtergereAia la cum arată, zici că-i o buca' de tablă dintr-un „Fruntaș în Întrecerea Socialistă” peste care un tractorist - fruntaj în mecanizarea agriculturii a bătut în nituri o buca' de tablă pătrată, ca să astupe gaura prin care curge valvolina de la diferențialul tractorului.
Las-o-n crucea mă-sii se treabă, că e oribilă chestia asimetrică, de-ți induce o stare de neliniște și prudență! Stylistic parcă seamănă cu sigla fcsb a lui jiji beecali și te aștepți în orice moment ca în ciudățenia aia de star să se ițească fie capul vreunul personaj din ”The Simpsons”, fie mutra lui Beavis sau Butthead.
Ca să nu mai spun de... „deviză”, care-i eronată încă de la alegere și-i rizibilă de un haz convulsiv.
”Patria anterior experiențelor”.
Iaca făcusem și Io* o versiune a siglei Mămăligarilor Espansivi
postarea aia n-o stiam ! e clara si frumoasa precum una bucata Crystal Aurora Borealis, Art Deco '20 , manufactured by the hell:)))
ȘtergereInga, uăi, Gryphonul este LEUL-VULTUR, Slujitor al Soarelui, Păstrător al comorilor și minelor de aur, nicidecum Tractorist Fruntaj în Întrecerea Gestapovistă de Nazificare a Țării.
RăspundețiȘtergere