Moto: "În numele sfântului / Taci, s-auzi cum latră / Căţelul pământului / Sub crucea de piatră."

Nimeni nu poate spune altui om ce este adevărat. Adevăr e tot ceea ce există în jurul nostru. Dar fiecare trebuie să-l descopere în felul său propriu.

(Maximus - personaj din romanul „Iulian” de Gore Vidal)

Disclaimer

Dragii mei "prieteni" fanatici, psihopaţi şi intoleranţi, sclavi ai prejudecăţilor, beneficiari ai impresionantului IQ egal cu numărul de aur, Proprietari în drept ai Pietrei Filosofale, Ctitori ai Pietrei Unghiulare, Păstrătorii Tainei Cuvântului Incipient şi Deţinători ai Adevărului Absolut, pentru preacu(r)vioşeniile voastre, această admirabilă echipă de la Google, buni cunoscători ai structurii psihopatologice a unei comunităţi, cu anticipaţie au prevăzut în bara de unelte butonul "URMĂTORUL BLOG".

Vă rog să nu vă sfiiţi în a-l utiliza!


Pagini

vineri, 19 aprilie 2019

Mi-am luat bundiță 9

Cum tocmai ce au sosit memoriile DDR4 și cablul HDMI, cu oarecare întârziere din motive obiective, toate componentele comandate timp de 3 luni – motherboard – procesor – memorii, au fost reunite în aceeași carcasă.

A ieșit un lucru bunuț, în acord cu scopul propus: alcătuirea unei configurații de buget, cât mai actuală și care să asigure rularea sistemului de operare Win7.

La instalare nimic probleme, exceptând faptul că instalarea Win7 presupune sistemul pe DVD, varianta pe USB bootabil nefiind aplicabilă din cauza lipsei controllerului USB 3.0 din Win7.

(ori se integrează acest controller în USB-ul bootabil, ori se are la îndemână acest driver pe un drive alăturat, urmând dă fie „răsfoit” și instalat la începutul lucrării)

CPU-Z - CPU

Procesorul este cel ales - Intel Pentium G4500 din a șasea generație de procesoare Intel în 14 nm, un Skylake S aproape echivalent în parametri cu primul procesor din seria i3 6100.
Pentru captura de ecran a CPU-Z am setat „Performanță înaltă” din opțiunile de alimentare ale control-panelului astfel încât să se surprindă lucrul procesorului la frecvența maximă de 3,5 Ghz.
În fapt, la modul de alimentare „Balansat”, procesorul realizează mari economii de energie și resurse, el lucrând undeva cu multiplicatorul între 8X - 12X, 1-2% consum din CPU.
Dacă n-are nevoie de forță, nu se opintește. Când este solicitat, automat trece la valori superioare ale parametrilor, mergând până în maximum.

AIDA64 - CPU

Un procesor economic (max. 51W TDP), „rece” și silențios, cu temperaturi de lucru situate între 28 și 31 grade Celsius, la vreo o mie și ceva de turații ale CPU Fan.
Buuuun! 

 AIDA64 - Sensor

O grafică integrată acceptabilă - Intel HD 530 cu frecvențele 350 Mhz core / 1050 Mhz memory, cu DX12 suport prin hardware, OpenGL 4.4, dar mai ales cu suport pentru... Vulkan  
Punctaj în evaluatorul Win7: gaming - nota 6,7 din maximum posibil 7,9


 AIDA64 - OpenGL

CPU-Z -Motherboard

Placa de bază este o placă de bază modernă, cu perspective uriașe de overclocking. Are o interfață UEFI/BIOS ceva de speriat: zeci și zeci de stări detaliate, amănunțite, nemaiîntâlnite până acum. Am timp suficient următorii 5-10 ani să aflu ce face fiecare dintre ele.
Interesant este că, probabil, este printre ultimele motherboarduri care încă mai prezintă suportul pentru „Legacy”, atât de necesar unei instalări decente de Win7.
Deja de pe la H270, Z270 în sus (H310, B360, H370) începe să se îmbulineze decorul, plăcile de bază și procesoarele nemaisuportând decât sistemul de operare Win10 (arză-l-ar focul de sistem pârdalnic și păcătos!)

AIDA64 -Motherboard

nota: evident că deja având descărcate toate driverele necesare, mi-am băgat plua-n ea mobo și, la nici 2 ore de la desigilare și montare, ... i-am flășuit BIOS la ultima versiune disponibilă: ver. 1205 din 11 mai 2018. (original avea pe ea BIOS ver. 1001 din decembrie 2017).
Ăsta da tupeu, să flășuiești BIOS-ul unei plăci de bază nou-nouțe, în garanție, la câteva ore de la instalare!

CPU-Z -Memory

Memoriile DDR4 Corsair Vengeance LPX - 2400 Mhz sunt exact ceea ce mă așteptam:
Memorii alese „cu perspectivă”, să fie compatibile la maximum pentru generația a 7-a de procesoare Kaby-Lake (mai știi, poate m-oi hotărî și Io* să trec cândva la Win11, că pe Win10  Spy nu-l voi folosi nici să mă arzi pe rug!)

CPU-Z -SPD

Serial presence detect (SPD) la 2400 Mhz, cu latențe 16-16-16-39.

Asociat fiind procesorului Skylake, ce are controller pentru maximum 2133 Mhz, acestea sunt citite corect:1066,7 x 2 = 2133 Mhz.

nota 1:
față de driverele implicite de pe site-ul Asus support, sunt apărute drivere mai noi:
- Intel chipset driver
- Intel Management Engine Driver
- Video Intel HD530
- Adaptor LAN Realtek RTL 8168/8111
- IRST (Intel Rapid Storage Technology) - cu suport pentru Intel Optane Memory (Inutil la Slylake!)
------------

nota 2:
capabilități compatibile pentru un eventual upgrade în timp:

a) înlocuirea procesorului Skylake (6th Gen) cu un Kaby Lake (7th Gen)

b) existența celo 2 porturi M.2 care permit:
- instalarea unui SSD pe SATA III M.2, dar mai ales versiunea de SSD PCIe suportată: PCIe v.3.0x4, ceea ce constituie un avantaj în timp;
- instalarea în cel de-al doilea slot M.2 a unui kit Intel Optane Memory, sau un al doilea SSD SATA III

c) cele 4 sloturi de memorie DIMM vor permite orice fel de ulterioară upgradare a memoriei instalată, în momentul de față fiind doar un singur slot ocupat 
(total posibil între 32 Gb (8Gb x 4) și 128Gb (32Gb x 4)

d) slotul video PCIE x16 ver. 3.0 permite oricând instalarea unei plăci grafice dedicate de ultimă generație.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu