Moto: "În numele sfântului / Taci, s-auzi cum latră / Căţelul pământului / Sub crucea de piatră."

Nimeni nu poate spune altui om ce este adevărat. Adevăr e tot ceea ce există în jurul nostru. Dar fiecare trebuie să-l descopere în felul său propriu.

(Maximus - personaj din romanul „Iulian” de Gore Vidal)

Disclaimer

Dragii mei "prieteni" fanatici, psihopaţi şi intoleranţi, sclavi ai prejudecăţilor, beneficiari ai impresionantului IQ egal cu numărul de aur, Proprietari în drept ai Pietrei Filosofale, Ctitori ai Pietrei Unghiulare, Păstrătorii Tainei Cuvântului Incipient şi Deţinători ai Adevărului Absolut, pentru preacu(r)vioşeniile voastre, această admirabilă echipă de la Google, buni cunoscători ai structurii psihopatologice a unei comunităţi, cu anticipaţie au prevăzut în bara de unelte butonul "URMĂTORUL BLOG".

Vă rog să nu vă sfiiţi în a-l utiliza!


Pagini

marți, 30 iulie 2019

„Triangulația” liniară - oximoron tehnic pe care ni-l vâră pe gât STS și operatorii de telefonie.

 amplasamente BTS și distanțe
note: 
1. BTS -  Base Transceiver Station, impropriu denumit „antenă”
2. expunere în stil și terminologie entry-level, ca să nu ne doară capul pe noi cei neofiți.

 
conectarea telefonului utilizat de Alexandra la apelurile 1 și 3 (sursa: STS)
raza estimată de acoperire comunicată cf. art. 28 din Ordinul ANCOM 1023/2018: aprox 4300 m

conectarea telefonului utilizat de Alexandra la cel de-al doilea apel (sursa:STS)
 raza estimată de acoperire comunicată cf. art. 28 din Ordinul ANCOM 1023/2018: aprox 650 m


suprapunerea în Photoscape, cu ajustarea scării, a celor două diagrame comunicate de STS


Asta nu este... TRIANGULAȚIE GSM, ci este O LĂBĂREALĂ ORDINARĂ ce ni se vâră pe gât cu anasâna, ca la Pruoști, ca să se ascundă adevărata posibilitate tehnică de triangulație.

Triangulație GSM standard

STS sau operatorul de telefonie poate avea localizarea exactă a unui terminal telefonic.

Fragment de teorie:

„TRANSFERUL UNUI APEL DINTR-O CELULĂ ÎN ALTA
Pentru ca acest proces să aibă loc, sistemul trebuie să decidă când să comute conexiunea, la ce staţii radio să îi reconecteze pe vorbitori şi pe ce canal, fără a întrerupe discuţia. Sistemul trebuie să determine puterea semnalului emis de staţia de bază folosită de vorbitor, să o compare cu acea a staţiilor vecine, să evalueze canelele libere ale staţiilor vecine, să rezerve un canal liber la o staţie radio disponibilă, pentru ca apoi să transmită semnalul de schimbare către telefonul mobil. Odată conectat la noua staţie, telefonul mobil transmite un mesaj prin care anunţă că a recepţionat semnalul, permiţând reţelei să disponibilizeze canalul folosind până de curând de telefon.”


Deci ce înțelegem din acest scurt fragment?
Că la orice moment dat, sistemul telefonic  analizează semnal emis de telefonul ce este conectat la rețea funcție de puterea recepționată de diferite celule.
Conectarea terminalului la una din celulele cu cel mai mare semnal este operată automat de sistem.
La fel si transferul telefonului dintr-o celulă într-alta, este efectuat după același principiu, în mod automat, de către Centrul de comutare.

Așadar, primul și al treilea apel au fost efectuate prin conectarea telefonului utilizat de victimă la BTS Vodafone SID 375 de pe strada Nicolae Bălcescu.
Aproximativ 1420 de metri între telefon și BTS.

Al doilea apel a fost efectuat prin conectare la un alt BTS, situat în N-E primului BTS menționat.
(nu am SID-ul și adresa acestui BTS în tabelul meu din oct. 2009)
Aproximativ 2000 de metri distanță între telefon și „celulă”

Întrebarea care se pune este:
În momentul conectării telefonului pe respectivele BTS, care era nivelul semnalului respectivului telefon în alte BTS-uri disponibile în Caracal  pe o rază de 4-5 km?

BTS Vodafone SID 2383 – Caracal Centru, P-ța Victoriei nr 14 ( pe hotel ”Romula”) – 1630 de metri distanță

BTS Vodafone SID 2372 Strada Rahovei nr. 31, (lângă ”DD Service”), - 1940 de metri distanță

BTS Vodafone SID 2374 Caracal Gară, str.  Caraiman FN, - 3330 de metri distanță?

Dacă telefonul se comută singur de pe o celulă pe alta, iar sistemul este cel care analizează semnalul și stabilește celula de conectare  optimă, dacă nivelul semnalului emis de telefon poate și este analizat automat de centrul de comutare, atunci întrebarea firească care se pune este:

Are operatorul de rețea (cu sau fără solicitarea STS) posibilitatea de a efectua o „triangulație” în cel mai elementar sens al cuvântului?

Adică acea conectare și comutare a telefonului care se face automat de sistem, poate fi efectuată ȘI ÎN MOD MANUAL, de un operator iscusit, atunci când situații limită o impun, astfel încât să se obțină simultan 3 sau mai multe sectoare de cerc, corespunzând „stațiilor” care „văd” semnalul respectivului telefon pe un anumit azimut al orientării antenei?
3 sau mai multe sectoare de cerc care suprapuse, să dea un areal de localizare de o precizie superioară aburelilor ce ni se bagă cu țăpoiul pe gât?

Are posibilitatea un operator al systemului SĂ DECIDĂ, ÎN MOD MANUAL, ÎN LOCUL CENTRULUI AUTOMAT, COMUTAREA APELULUI PE UN ALT BTS ÎNVECINAT, CARE EVIDENȚIAZĂ RECEPȚIA SEMNALULUI TRANSMIS DE ACEL TELEFON, ÎN SCOPUL OBȚINERII UNEI ALTE DIAGRAME REPREZENTÂND EVENTUALA ARIE UNDE SE AFLĂ APELANTUL? 

CF. PRINCIPIULUI GENERAL AL GONIOMETRĂRII. În loc să te joci cu radiogoniometre, care să dea fiecare câte un azimut care să fie așezat pe hartă în vederea obținerii unui triunghi, te joci cu antenele operatorului de telefonie iar pe hartă așezi mai multe felii de pizza.
Informația redundantă, referitoare la prezența în aria lor de acoperire a unui telefon, nefolosită de stațiile cu semnal mai mic decât cea care A CUPLAT TELEFONUL, poate fi utilizată pentru crearea și a altor felii de pizza.
Căci să fie clar și literă de axiomă că UN TELEFON PREZENT ÎNTR-UN ANUME AREAL ESTE „VĂZUT” SIMULTAN DE MAI MULTE ANTENE. 
Doar una realizează conectarea, la  decizia controllerului stației sau a centrului de conectare, dar celelalte „văd” și ele semnalul respectivului telefon, mai puternic sau mai slab


 „coordonate antenă”, „azimut”, „deschidere antenă” și „rază de acoperire”)

exemplu:

Stația de pe N. Bălcescu dă un sector de cerc, de o anumită orientare și rază.
 
Frățiorul lui aflat în N orașului dă cel de-al doilea sector de cerc de pe hartă.

Stația din P-ța Victoriei dă un al treilea sector de cerc, de o altă orientare și rază.

Stația de pe Strada Rahovei dă un al patrulea sector de cerc, de orientare și rază diferită de primele trei.

Stația de la Gară, dacă „simte” semnalul emis de telefon, dă și el un flintic de sector de cerc, de o orientare și rază specifice.

Dacă se întâmplă ca și o altă stație mai îndepărtată, cum ar fi cea de la  Redea Rotunda (SID 384), situată la 8,6 km în Sud, să „vadă” semnalul telefonului, atunci și aceasta oferă un sector de cerc de o orientare radical diferită de cea a BTS-urilor din oraș.
( căci nu este obligatoriu ca o celulă să aibă o rază de acoperire de ... 4-5 km. 

Raza de acoperire a celulei poate fi între 2 și 35 Km, ea variind funcție de o sumedenie de factori. În câmp liber, corespunzător Caracalului, fără obstacole majore, n-ar fi nimic de mirare ca un telefon să fie „văzut” de la 10-15 km!)


Și tot așa mai departe.
Se pun pe hartă toate aceste sectoare, toate aceste felii de pizza și se înfige furculița în zona cea mai mustoasă, cea mai apetisantă.



Răspunsul meu la întrebare, la nivel intuitiv, ar fi că DA!
Operatorul de rețea (și STS la cerere sau prin legislație) are posibilitatea tehnică de a localiza un terminal telefonic cu o precizie destul de ridicată.

Am impresia că nu se vrea să se recunoască existența acestei posibilități, pentru a nu se divulga opiniei publice un fapt ținut în clandestinitate: SE ȘTIE ÎN ORICE MOMENT ÎN CE POZIȚIE SUNTEM FIECARE DINTRE NOI, CHIAR ȘI CU FUNCȚIA GPS A TELEFONULUI DEZACTIVATĂ SAU INEXISTENTĂ.





BTS strada Rahovei nr 31, SID 2372



BTS Caracal Gară, str. Caraiman FN, SID 2374



BTS Piața Victoriei nr. 14, SID 2383
 


apel 1 și 3 - BTS str. Nicolae Bălcescu, SID 375



apel 2 - BTS (neidentificat) aflat în N-E BTS SID 375
======================================================================== 

Concluzie personală: TRIANGULAȚIA unui terminal telefonic, prin analizarea nivelului semnalului în diferite BTS-uri care au telefonul în aria lor de acoperire, ESTE UN ASPECT POSIBIL D.P.D.V. TEHNIC ȘI AM IMPRESIA CĂ ESTE REAL DIN PUNCT DE VEDERE FAPTIC.

Asta ce ne servesc tot felul de popândăi și gușați systemici sunt abureli, vrăjeli și prăfuieli. 

=========================================================================


addendum după redactare: 

De ce mi-e greață de „manglitorul” Arafat?

Pentru că realitatea recentă demonstrează  că există tehnologia care permite, de exemplu, în teatrele de operații, plasarea unei rachete direct pe fereastra unui terorist, așteptat de servicii de multe luni și ani de zile să vorbească doar un pic la telefon.

Conform analizei PROFANE din postarea de mai sus, sistemul 112 ar trebui să ajungă la standardul la care operatorul SNUAU, în momentul în care apasă butonul sau opțiunea „căutare avansată”, pe ecranul său să fie afișate, suprapuse, intersectate TOATE INFORMAȚIILE REDUNDANTE ale „antenelor” (BTS) care la un moment dat „au văzut” ( au recepționat sau recepționează semnalul emis de un telefon).

Toate informațiile din jurnalul BTS (BaseTransceiver System), din BSC ( Base Station Controller) sau din MSC (Mobile Services Switching Center)

Nu mă interesează care este modalitatea de identificare a telefonului, prin ce cod internațional sau temporar. (gen identificatoare din baze de date HLR, VLR, EIR, AUC sau IMEI, IMSI, TMSI, MSISDN, MSRN … draci laci).

Poate să-i pună și o poreclă respectivului terminal telefonic de genul „CUCULETZUL AMETZIT”  dar… în momentul în care operatorul SNUAU apasă tasta „Enter”, pe ecran apar TOATE INFORMAȚIILE, TOATE FELIILE DE PIZZA, cu coordonatele antenelor, azimut, raza estimată de acoperire sau unghiul de deschidere al antenei).



TOATE!



Nu doar o singură felie jigărită de pizza, azvârlită în siktir ca la babuini hămesiți de foame!

(iar celelalte informații esențiale fiind apanajul esoteric al unor șmecherași din servicii, care pot și vor să știe în orice moment unde se află fiecare cetățean al Koloniei mioritice, naiv purtător asupra lui a unui terminal telefonic mobil!!!!)



Asta dacă vrem să ajungem la un standard superior al activității de alertare, căutare, salvare.

SRI și celelalte servicii deținătoare, SCOATEȚI LA IVEALĂ TEHNICA DICHISITĂ A ”TRIANGULAȚIEI GSM” * ȘI A ”INTERCEPTORULUI GSM” * ȘI PUNEȚI-O LA DISPOZIȚIA SOCIETĂȚII.


----------------

nota *

„Cum poate fi localizat un telefon mobil. Exista doua modalitati prin care un telefon mobil poate fi localizat fara concursul utilizatorului si fara ca acesta sa aiba cunostinta despre aceste actiuni: 

1. Prin intermediul triangulatiei BTS-urilor din preajma telefonului, denumita si localizare GSM;

Aceasta metoda se bazeaza pe masurarea nivelului puterii de emisie a telefonului fata de unul, doua sau mai multe BTS-uri. Cu cat masuratorile se raporteaza la mai multe BTS-uri, cu atat localizarea GSM este mai precisa. Antenele sectoriale GSM asigura o si mai mare acuratele a localizarii telefonului. Se bazeaza pe principiul ca un telefon mobil va fi conectat intotdeauna la BTS-ul cel mai apropiat, calculandu-se timpii de raspuns ai telefonului fata de PING-urile transmise de celelalte BTS-uri. In zona urbana acuratetea localizarii GSM este de +/- 50 metri, in timp ce in zona extra urbana aceasta se reduce simtitor, putand ajunge pana la cativa Km patrati. Localizarea telefonului mobil prin triangulatie GSM poate fi efectuata doar de catre operatorul de retea, care are acces la informatiile provenind de la BTS-urile din retea.

Operatorul de retea nu procedeaza la localizarea GSM a telefoanelor din proprie initiativa sau la cererea persoanelor fizice. Localizarea GSM este efectuata de operator doar la solicitarea expresa a organelor de urmarire penala sau in cazuri de accidente, catastrofe, etc. 

2. Cu ajutorul unui echipament special, denumit „direction finder”, ca parte componenta a unui sistem mobil de interceptare GSM;

Aceasta metoda este folosita de serviciile secrete. Pentru ca situatia operativa impune adesea localizarea unui telefon mobil rapid si in timp real, serviciile secrete nu recurg intotdeauna la colaborarea cu operatorul de retea in vederea localizarii telefonului. Acestea folosesc echipamente speciale de localizare, si care functioneaza doar in conjunctie cu echipamentele mobile de interceptare a telefoanelor. Procesul de localizare prin aceasta metoda nu este deloc unul simplu. Este necesar ca inteceptorul mobil sa fie plasat in proximitatea telefonului monitorizat, la distanta de 100-800 metri (in zona urbana). Telefonul se va conecta automat la reteaua falsa generata de interceptor, alaturi de alte cateva zeci sau sute de telefoane. Operatorul echipamentului de interceptare are posibilitatea filtrarii si respingerii conectarii telefoanelor care nu prezinta interes operativ, insa doar in situatia in care datele de identificare ale telefonului si cartelei SIM sunt cunoscute anterior (IMEI, IMSI). Dupa atragerea telefonului in retea, incepe procesul propriu zis de localizare, care se poate desfasura dupa mai multe principii, in functie de conceptia si caracteristicile dispozitivului de localizare. Echipamentul de localizare poate fi montat pe un autovehicul alaturi de interceptorul GSM sau poate fi transportat de om, disimulat in diferite obiecte (geanta etc.).”



 
se poate consulta și 

https://www.radiojitter.com/gsm-trangulation-without-gps/ 

------------------
update 3 august 2019

Radu Miruna, specialist în comunicații, confirmă în proporție de 100% teza expusă în postarea de mai sus, teză enunțată ÎNCĂ DE ACUM 5 ZILE (30 iul.)

link: 





------------------------

update 9 august 2019

Din cuprinsul programului adoptat de guvern în vederea reformării și îmbunătățirii sistemului 112 este interesant punctul 9 și mai ales este interesant un cuvânt din acel text: ”MANUAL”. !!!


„9. Implementarea și a altor tehnologii complementare precum parametrii de timp și de semnal radio, ca si posibilitate de preluare și interpretare la nivelul SNUAU și al agențiilor de intervenție, MANUAL, pe parcursul apelului de urgență, cu scopul îmbunătățirii localizării terminalelor care nu suportă facilități moderne precum AML”