Azi placa e pe undeva la 340-350 de lei.
conectică video full - VGA, DVI, HDMI,
4 sloturi DIMM pentru memorie DDR4,
2 sloturi M.2 socket 3 pentru SSD SATA III sau SSD PCIe,
slot video PCIe x16 v. 3.0, compatibil cu orice turbăciune de videocard modernă,
USB 3.0 etc.
Iaca cam unde era atunci această mobo în tabelul meu: sus de tot, aproape la inabordabile: undeva în zona de 370 de lei.
Zălii trecuti n-aveam ce face de plictisală și întru pe eMAG să văd ce căcaturi noi o mai apărut.
Dau căutare la filtre funcție de criteriile de rigoare și la secțiunea mobo sk 1151 îmi sare-n ochi ceva ce mă zgândărea pe afundul memoriei:
ASUS B250M-A la un preț de 249 de lei!
Ci-i cu aiștea bre?
Astea trebe să fie furate de țâgani din TIR-urile în mers și puse în vânzare la șmechereală.
Cum să dai un Asus Prime B250M-A cu 250 de lei, când eu îl știam că e pe la 370 de lei?
Chiar și Gigabyte-ul B250M-DS3H de anul trecut, care era la vreo 300 de lei, acuma e pe la 320 de lei.
Cercetăm, consultăm site-uri oficiale, comparăm specificații și ajungem la concluzia că E PE BUNE!
PROMOȚIE.
Pontul zilei în materie de socket 1151.
Mai ieftin cu cel puțin 100 de lei decât prețul standard actual - 350 de lei.
Și-ntrucât de primăvara trecută, văzând cum lucrează trufandalele astea pe 14 nm. din a șaptea generație Intel, mă gâdila orgoliul să trimit la pensie bătrâna mea unitate socket H61M, cu procesor Celeron Dual Core G1610 și 4 Gb memorie DDR3, iacătă că a sosit momentul potrivit.
Comanda pentru această placă de bază a plecat.
Urmează ca pe luni sau marți, să-mi primesc cadoul de la Moș Crăciun cu păr la kur.
Igăta-l cam cum o să arate:
Acesta fiind pasul I.
Pasul II, luna aviatoare, înseamnă 8 Gb de memorie DDR4 2400.
Corsair Vengeance LPX, red sau black.
CAS Latency 16.
La vreo 252-265 de lei.
(sau poate mă aburc să iau una resigilată, cu CL 14)
Pasul III și cel mai important o să vină luna aviatoare de după luna aviatoare.
Soroc la care o să trebuiască să iau procesorul.
Dar aici o să mă încăpățânez la o questie tare simpatică:
n-o să-mi iau un Kaby Lake, din a 7-a generație, cum i-am luat anul trecut la puștiul ăla un Intel Pentium Dual Core G4560.
Nu-mi trebuie Kaby Lake din același motiv pentru care nu-mi place și nu-mi trebe Win10.
Începând de la Kaby Lake, Cofee Lake și următoarele de la Intel - Cascade Lake și Cannon Lake, acestea nu mai oferă suport pentru Win7, ci numai pentru Win10.
Ori Io* am decretat că nu-mi trebuie acel OS de tip BIG BROTHER. Încă de la instalare începe să te chestioneze asupra a tot felul de căcaturi sau îți cere acceptul să instaleze tot felul de prostii de tip spay: ba geolocalizare, ba recunoaștere vocală, ba recunoaștere facială, orală sau anală și tot felul de mizerii dintr-astea de-ale lui Big Brother.
Sau, ce nu-mi place e că la Win10 nu am eu posibilitatea de a-mi administra update-urile. Astea pleacă automat și automat rămân, fără vreo posibilitate de intervenție asupra lor.
WHY?
Așa că mă foarte fut în al lor Win10 Spy și rămân la bătrânul, robustul și mult încercatul în bătălii Win7.
Motiv pentru care trebe să mă scobor la a 6-a generație de procesoare Intel, ultimele de pe piață care mai oferă suport nativ pentru Win7: Skylake-S
Din lista cu procesoare tocmită anul trecut, mă opresc la Pentium Dual Core G4500 sau G4520.
Partea de vârf a Pentium-urilor care sunt aproape echivalente cu primele i3-uri din aceeași generație. Singura deosebire - 2 core 2 thread la Pentium versus 2 core 4 thread la i-uri face ca cele din urmă să aibă un preț mult mai ridicat. În rest, sunt sensibil echivalente în parametri.
Un G4500 actualmente se poate lua de pe eMAG cu 350 de lei.
Sau 300 de lei resigilat.
Ar mai fi apoi și pasul IV, dar acesta este opțional.
De încercat, pentru prima dată, cum funcționează acele vestite sloturi M.2, în care se pot pune atât SSD-uri SATA, cât și SSD-uri PCIe.
(opțiunea Intel Optane Memory esta activă doar de la procesoare Kaby Lake în sus, dar asta e altă mâncare de pește)
Un SSD PCIe x 4, de 128 Gb nu e mai mult de 150-200 de lei.
Dar. viteza de transfer a datelor - citire /scriere fiind mult superioară HDD-urilor clasice (SATA III - 6Gb/s), face atractivă curiozitatea primei instalări de OS pe SSD.
Oricum, deocamdată s-a bifat pasul I.
Comanda pentru motherboard a plecat.
Căci, era prea mocăială ca s-o lași să treacă neobservată.
Post-script: la nivel de very-very low budget, cam aceasta este ultima și cea mai nouă opțiune care permite rularea lui Win7.
Cu mențiunea că memoriile alese fiind DDR4 2400, procesorul Skylake-S le va citi la 2133.
Însă un eventual și ulterior upgrade de procesor Kaby Lake, le va citi pe acestea la frecvența maximă 2400.
Iar procesorul de a 7-a generație este perfect compatibil în socketul ales.
Adicătelea, dacă o să vrea mai încolo pulișica mea să trec la Win 10 sau poate la următorul OS ce va veni după win10, o să-mi fie izi laic a pis a cheic: pun alt procesor și instalez ce-mi pohtește suflițălu.
Jmecherie cu ghivent și chițibuș cu filet pe stânga - alegerea asta a componentelor hardware.
post-script: la viața me, am avut to felul de mărci: am avut AsRock. Apoi Biostar care mi-o mâncat sufletul. Apoi Foxconn. Apoi un AsRock în care o dat milițienii șuturi cu bocancii, în camera de Corpuri delicte a Miliției. Apoi MSI. Acum am iar un AsRock, dar un AsRock în fața căruia îmi scot pălăria: vreo 4 ani de zile (cu mici intermitențe fortuite!), placa asta parcă a avut plug în spatele ei: a arat toată țarina și toată pârloaga netului pe care m-am băgat cu ea.
Ce prostii am vrut să fac, ce experiențe, ce scanări, ce diagnosticări, a ținut băbuța cârca cu un elan greu de egalat
Este o placă luată defectă de la cineva; fusese atinsă la cipul LAN. Dădea să pornească, shut-down - se autoproteja sursa și cipul era fierbinte.
Cu mixtură de colofoniu și alcool izopropilic, cu ajutorul a 2 foehn-uri, după multă „practică” pe plăci vechi, am reușit să „scot” chipul defect de pe placă și să securizez locul. Are băbuța peste 4 ani de la acea intervenție. 4 ani de arătură în lung și-n lat
Pe asta placă o s-o pun în pungă dintr-aia cu protecție electrostatică și o s-o leg cu fundiță roșie, înainte de a o urca în pod.
Dar n-am avut niciodată un Gigabyte sau un Asus - cei 2 titani ai motherboardurilor.
Amu o să am, din tătă sărăcia me.
Loool, ce bine mă simt si gata răzbunată pt. cât ai râs de moa, că-s prea chitroasă să-mi iau alt pc si să pun un Win 10 :))) !
RăspundețiȘtergerep.s. am citit toate postarile si aprecierile d-aci si din luju. ai acelasi nerv optic si direct si tăt bine le zici :)
fii atent, daca o înscăuneaza pe Lulutz,la iarna luăm troica spre Liuberţî, daca nu, te chem sa-l tratezi si pe bătrânul meu Mac OS X Leopard, care a ajuns o mâţă urmarită si nu cred că mai poate proteja pozele alea de când eram noi tineri si făceam plajă sub dud !
Instalăm, instalăm dacă e nevoie. Și MAC OS Leopard și MAC OS Lion și absolut orice alt OS mai trebuie pe la casa omului/oamei!
RăspundețiȘtergereDa' numa stai stai întăi să-nvăt cum draaqu se instalează MAC OS-ul, că am un notebook la care niște puști i-au făcut HDD-ul blanc. Nu mai am nica. Nici o consolă de recovery, nimic.
Iar cu tutorialele de pe net, despre cum se face un USB bootabil cu Lion, lucrând pe o unitate cu Windows, nu prea-mi iese.
Io* fac toate operațiile în comand prompt să creez parametrii necesari HDD-ului și USB-ului - structură GPT, partiție activă, format HSF+, dau click pe utilitarul de creare a USB-ului și când mă uit e taman ca dracu: din GPT se face MBR. Are pe USB sistemul de operare dar nu citește nimic la boot. La fel și la HDD: din GPT s eface singur MBR iar partiția făcută și formatată apare ca... „unalocated”.
Am timp să văd ce e-n neregulă.
Cred că în neregulă e chiar sistemul meu de operare - Win 7 pe 64 bits.
Nu prea-i place.
Oi vedea cum se rezolva.